Аварія між станціями метро “Деміївська” та “Либідська”: посадовців підозрюють у службовій недбалості

Аварія між станціями метро “Деміївська” та “Либідська”: посадовців підозрюють у службовій недбалості

Оперативники київської поліції спільно зі слідчими розслідують протиправні дії посадовців Київського метрополітену, які призвели до аварійного підтоплення та просідання ґрунту на ділянці синьої гілки метро у грудні 2023 року.

Про це повідомляє Національна поліція України. 

Через недбалість фігурантів, якими є виконуючий обовʼязки начальника та начальник служби колії, тунельних споруд і будівель КП “Київський метрополітен”, протягом кількох років приховувалися факти критичного стану ділянки метро. Це призвело до розгерметизації та тріщин у стінах тунелю, що спричинило аварію та мільйонні збитки.

Внаслідок аварії було пошкоджено станції метро “Деміївська” та “Либідська”, які довелося закрити. Це призвело до значних незручностей для киян та завдало збитків міському бюджету на суму понад 165 млн грн.

Для ліквідації наслідків аварії та відновлення пошкодженого тунелю було виділено ще понад 400 млн грн. Крім того, “Київський метрополітен” недоотримав доходів у сумі майже 26 млн грн.

23 липня 2024 року фігурантам справи оголошено про підозру у службовій недбалості (ч. 2 ст. 367 КК України). Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Заходи з документування протиправної діяльності посадовців столичного метрополітену відбувалися за процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури міста Києва.

Як писали "Ми-Україна" раніше, у Державній прикордонній службі України повідомили про ліквідацію чергового каналу переправлення ухилянтів за кордон.

Головне