Андрію "Джус" Пільщикову посмертно присвоєно звання Героя України

Андрію

Президент України Володимир Зеленський посмертно присвоїв звання Героя України майору Збройних Сил України, військовому льотчику Андрію Борисовичу Пільщикову, широко відомому за позивним "Джус". Про це повідомили на сайті голови держави.

Згідно з Указом №658/2024 від 30 вересня 2024 року, опублікованим на офіційному сайті Президента, Андрій Пільщиков удостоєний цього високого звання "за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові".

Майор Пільщиков трагічно загинув 25 серпня 2023 року на Житомирщині внаслідок зіткнення двох навчально-тренувальних літаків L-39. У цій авіакатастрофі також загинули майори В'ячеслав Мінка та Сергій Проказін.

На момент загибелі Андрій Пільщиков мав значний бойовий досвід - 500 годин нальоту. Він виконував надскладні бойові завдання, зокрема, здійснив найбільшу в бригаді і, можливо, в Україні кількість пусків керованих авіабомб JDAM та протирадіолокаційних ракет HARM.

Нагадаємо, у Києві у вівторок, 29 серпня, прощаються із загиблим в авіакатастрофі на Житомирщині пілотом Андрієм Пільщиковим на позивний "Джус".

Як писали "Ми-Україна" раніше, пілот Андрій Пільщиков із позивним "Джус", який загинув в авіакатастрофі на Житомирщині, "марив літаками в українському небі".

Головне

Україна уважно та з тривогою стежить за ситуацією у Лівані після рішення Ізраїля розпочати наземну військову операцію на півдні країни, заявили у Міністерстві закордонних справ України.