Американські військові передали список зброї, яку просила Україна, до Конгресу

Американські військові передали список зброї, яку просила Україна, до Конгресу

Головнокомандувач збройних сил США в Європі, генерал Крістофер Каволі, передав до Конгресу перелік систем озброєнь, які могли б суттєво посилити обороноздатність України у війні проти росії. Про це повідомляє CNN.

Список є додатком до секретної доповіді про стратегію адміністрації Байдена щодо України, представленої Конгресу на початку минулого місяця. За інформацією джерел, до переліку увійшли високоточна крилата ракета класу "повітря-поверхня" (Joint Air-to-Surface Standoff Missile, JASSM) та система зв'язку Link 16.

Остання є мережею обміну даними, що використовується США і НАТО для покращення комунікації між бойовими системами, особливо для управління протиповітряною і протиракетною обороною.

Україна неодноразово запитувала обидві системи у США. Однак, за словами американських чиновників, існують певні занепокоєння щодо надання цих систем. Головна причина – ризик потрапляння чутливих технологій до рук росії.

Крім того, для ефективного використання ракет класу "повітря-поверхня" Україні потрібна значна перевага в повітрі, якої наразі немає.

Щодо фінансування, у квітні 2024 року Конгрес ухвалив пакет допомоги Україні на суму 61 млрд доларів. З цієї суми 7,8 млрд доларів призначено для Presidential Drawdown Authority (PDA) – механізму, який дозволяє президенту швидко надавати військову допомогу з наявних запасів США. Проте через проблеми з ланцюжком поставок більша частина коштів PDA (6 млрд доларів) може залишитися невикористаною до кінця фінансового року, який завершується 30 вересня.

Нагадаємо, у вересні війська рф 250 разів використовували хімічні боєприпаси проти Збройних сил України.

Як писали "Ми-Україна" раніше, кілька регіонів російської федерації зазнали серії атак безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Інциденти зафіксовано у Краснодарському краї та Брянській області. Про це повідомляє голова Краснодарського краю Веніамін Кондратьєв.

Головне