Американські та британські банки обробляли платежі для компаній, пов’язаних ПВК “Вагнер” - ЗМІ

Американські та британські банки обробляли платежі для компаній, пов’язаних ПВК “Вагнер” - ЗМІ

Американський банк JPMorgan Chase і британський HSBC обробляли фінансові операції, пов’язані з компаніями, контрольованими Євгеном Пригожиним, під час розширення впливу його ПВК "Вагнер" в Африці.

Про це повідомляє газета Financial Times.

За даними ЗМІ, злиті документи, отримані Центром передових оборонних досліджень, свідчать, що у 2017 році суданська компанія, під контролем Євгенія Пригожина, закуповувала промислове обладнання в Китаї через великі західні банки. ПВК "Вагнер" розширювала свій вплив в Африці, де її звинувачують у жорстоких порушеннях прав людини.

У статті йдеться, як Пригожин зміг створити транснаціональну кримінальну імперію в галузі природних ресурсів, частково шляхом прихованого використання платіжних систем західних фінансових установ. Один з рахунків-фактур демонструє, що у серпні 2017 року суданська гірничодобувна компанія Meroe Gold, яка слугувала прикриттям для "Вагнера", відправила платіж з місцевого банківського рахунку через JPMorgan Chase як посередницький банк у Нью-Йорку постачальнику в Китаї.

Ще один рахунок-фактура того ж року показує, що Meroe Gold направила платіж за дизельні генератори та запасні частини китайській компанії через банк Hang Seng, що є частиною HSBC Group.

На момент платежів компанія Meroe Gold не була під санкціями США, хоча проти Пригожина обмежувальні заходи діяли з 2016 року. У 2018 році Meroe Gold потрапила до санкційного списку США за те, що її контролював Пригожин та за допомогу у "використанні природних ресурсів Судану для власної вигоди".

HSBC відмовився коментувати конкретні транзакції в Судані, проте британський банк заявив про свою відданість боротьбі з фінансовими злочинами. JPMorgan зазначив, що після перевірки наданої інформації не знайшов записів, які б відповідали цим транзакціям.

Як писали “Ми-Україна” раніше, СБУ та БЕБ розкрили масштабну схему фінансування російської агентури через Webmoney.

Головне