Американська система ПРО запрацювала в Польщі

Американська система ПРО запрацювала в Польщі

Північноатлантичний альянс оголосив про готовність нової американської бази протиракетної оборони (ПРО) на півночі Польщі. Ця база, розташована в місті Редзиково, є частиною ширшої системи ПРО НАТО і призначена для виявлення та перехоплення атак балістичних ракет, пише Reuters.

Генсек блоку Єнс Столтенберг, виступаючи на саміті Альянсу у Вашингтоні, підкреслив важливість цієї бази для трансатлантичної безпеки, особливо в умовах зростаючої загрози з боку застосування балістичних ракет. Він зазначив, що ПРО є ключовим елементом колективної оборони НАТО, особливо враховуючи широке використання балістики у війні в Україні та конфлікті на Близькому Сході.

Система, відома як Aegis Ashore, здатна перехоплювати балістичні ракети малої та середньої дальності. Вона є частиною ширшого протиракетного щита НАТО, призначеного для захисту громадян, території та збройних сил Європи.

Інші ключові елементи цього щита включають:

  • другий об'єкт Aegis Ashore в Румунії,
  • есмінці ВМС США, базовані в іспанському порту Рота,
  • радар раннього попередження в турецькому місті Кюреджік.

НАТО наголошує на виключно оборонному характері системи Aegis Ashore.

На об'єктах у Польщі та Румунії розміщено близько 200 військовослужбовців, причому база в румунському місті Девеселу функціонує з 2016 року.

Як писав "Ми-Україна" раніше, голова Міноборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що польські Збройні Сили не збиватиме російські ракети, що летять на захід України, без узгодження з усіма членами НАТО.

Головне