Агресія рф проти України несе екзистенційну загрозу для ЄС, - Боррель

Агресія рф проти України несе екзистенційну загрозу для ЄС, - Боррель

Російська агресія проти України привела до збільшення територіальних загроз у Європі та змусила Європейський союз переглянути свою безпекову політику, надаючи пріоритет обороні. Цей конфлікт становить серйозну загрозу для всього ЄС, загрожує його існуванню.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

"Наша значна залежність від російської енергії дозволила Путіну вважати, що Європа не може відповісти на його агресію проти України. Ця надмірна залежність ставить нас під загрозу. Європейці занадто довго уявляли, що зручна торгівля достатня для збереження миру. Але ми побачили на власному досвіді, що це не так", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політика стримування... Стратегія... Ескалація... Просто США дуже бояться

Борель також зазначив, що якщо вдасться знищити незалежність України, він вже зупиниться.

"Навіть якщо росія переможе - незважаючи на явну підтримку України з боку європейців і американського суспільства - це вислатиме небезпечний сигнал щодо нашої готовності захищати наші переконання", - додав він.

Боррель також відзначив, що ЄС стоїть перед необхідністю перегляду всієї парадигми європейської оборони. Хоча спільний ринок і торгівля допомогли встановити стійкий мир між країнами ЄС, цих інструментів вже не достатньо для забезпечення зовнішньої безпеки. Європейці занадто довго розраховували на США у питаннях своєї безпеки, і, принаймні, протягом останніх 30 років, після падіння Берлінської стіни, провели "тихе роззброєння".

"Ми маємо прийняти нашу стратегічну відповідальність та набути здатності захищати Європу самостійно, створивши потужний європейський оборонний потенціал у межах НАТО. І нам потрібно зробити цей стрибок вперед у найкоротший термін. Не для того, щоб ми готувалися до війни. Навпаки, ми хочемо уникнути її, отримавши можливості надійно стримувати будь-якого агресора", - підкреслив Високий представник ЄС.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, у Севастополі прогриміли вибухи - окупанти запустили димову завісу над бухтою.

Головне