Агент-спецпризначенець ФСБ, який хотів завербувати співробітницю СБУ, отримав 15 років тюрми

Агент-спецпризначенець ФСБ, який хотів завербувати співробітницю СБУ, отримав 15 років тюрми

Агент-спецпризначенець ФСБ в Одеській області з псевдонімом "Скіф", який намагався завербувати співробітницю СБУ, отримав 15 років тюрми.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України в Telegram-каналі. Як зазначається, агент ФСБ намагався сформувати власну мережу інформаторів на Одещині.

До складу своєї групи він мав намір залучати місцевих представників силових відомств. Вони мали б передавати ФСБ розвідувальні дані про дислокацію та переміщення українських військ на півдні України. На початку жовтня 2023 року контррозвідка СБУ під час виконання оперативної комбінації змогла вивести "Скіфа" з невизнаного Придністров’я.

За сценарієм СБУ агент ФСБ мав приїхати в Одеську область, аби особисто завербувати співробітницю Служби безпеки України. Контррозвідка зафіксувала всі випадки злочинної діяльності чоловіка. На Одещині його було затримано. Суд призначив йому покарання у вигляді 15 років ув'язнення.

Зловмисником виявився місцевий житель, який на початку 1990-х виїхав до Молдови. Там він брав участь у бойових діях на боці невизнаного Придністров'я. У складі російського спецназу "Едельвейс" воював у Дагестані та Чечні. У 2014 році він приїжджав до Одеси, де брав участь у масових заворушеннях на користь росії. Після цього в Україні його оголосили у розшук.

Так "Скіф" втік до "ПМР". У 2019 році його завербували для виконання завдань ФСБ. Його кураторами були два представники місцевої "філії". Суд визнав агента винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки викрила та припинила діяльність російської агентурної мережі, яка наводила удари окупантів по Запоріжжю.

Головне