Африка нагрівається швидше, ніж решта планети: на континенті можуть початися війни за ресурси

Африка нагрівається швидше, ніж решта планети: на континенті можуть початися війни за ресурси

Африканський континент нагрівається швидше, ніж решта суходолу планети. Саме цю частину світу спіткають і більш серйозні кліматичні і погодні катаклізми, йдеться в спільному звіті ООН і Африканського союзу.

Як пише Reuters, експерти вважають, що зміна клімату здатна розпалити війни за ресурси в Африці.

"Зміна клімату та виснаження бази природних ресурсів можуть стати причиною конфліктів через брак продуктивних земель, води та пасовищ", - вказано у документі.

В цілому за минулий рік африканські країни пережили щонайменше 80 екстремальних погодних та кліматичних явищ. До їх числа науковці внесли зокрема найсильнішу за 40 років посуху на Африканському Розі та лісові пожежі в Алжирі, які вбили 5000 осіб та завдали економічної шкоди на більш як 8,5 мільярда доларів.

"Африка несе відповідальність лише за частину глобальних викидів парникових газів, але непропорційно страждає від зміни клімату", - наголошується у звіті.

Вчені підрахували, що в період з 1991 по 2022 рік середня швидкість потепління в Африці становила 0,3 градуса за Цельсієм, тоді як загалом у світі цей показник становив 0,2°С.

Як писав “Ми-Україна” раніше, науковці з Егейського університету у Греції підрахували, що за умови відсутності обмежень на викиди парникових газів Кіпр може втратити близько 30% своїх пляжів до 2100 року. Щобільше, 72% пляжної території буде розмита до половини своєї ширини.

Головне