78, а не 80: уряд Швейцарії опублікував список країн, які підтримують спільне комюніке

78, а не 80: уряд Швейцарії опублікував список країн, які підтримують спільне комюніке

Перший Глобальний саміт миру, який 15-16 червня відбувся у швейцарському Бюрґенштоці, завершився підписанням спільного комюніке, до якого долучилось не 80 країн, як повідомлялось початково, а 78. Про це свідчить опублікований урядом Швейцарії перелік підписантів.

Коли швейцарське МЗС оприлюднило офіційний список, виявилося, що є двоє "зниклих" - Йорданія та Ірак. 

Як відомо, Туреччина, попри заяви свого міністра закордонних справ Хакана Фідана про необхідність присутності рф на саміті, все ж долучилася до підписантів. Натомість Саудівська Аравія, чий головний дипломат закликав сторони до "важких компромісів", утрималася від підпису.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Офісі президента опублікували спільне комюніке Саміту миру

Крім Іраку та Йорданії, ще низка держав відмовилася ставити свої підписи під комюніке. Серед них - Вірменія, Бахрейн, Бразилія, Колумбія, Ватикан, Індія, Індонезія, Лівія, Мексика, ПАР, Таїланд і ОАЕ. При цьому документ підтримали чотири організації - Єврорада, Рада Європи, Європейський парламент та Єврокомісія.

Нагадаємо, на другий день Саміту миру президентка Швейцарії Віола Амгерд прокоментувала спільне комюніке, яке 80 країн підписали на заході. Вона зауважила, що "місяцями точилися розмови про війну, постачання зброї та військову підтримку, а зараз ми говорили про мир". Також лідерка наголосила на тому, що більшість країн під документом свої підписи поставили. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, голова МЗС Швейцарії спрогнозував, коли може відбутися другий Саміт миру.

Головне