61% поляків хоче повернення українців додому: аналітик про ставлення до біженців в Європі

61% поляків хоче повернення українців додому: аналітик про ставлення до біженців в Європі

Настрої населення Польщі щодо українських біженців з плином війни зазнали змін. Свіже опитування показало, що нині близько 61% поляків хочуть, щоб громадяни України повернулися додому, повідомив аналітик Валентин Гладких на пресконференції на тему: “Повернення українців: як інтегрувати біженців та працювати з новою діаспорою”.

Він проаналізував ставлення до українських біженців у Європі та виявив цікаві тенденції. Висвітлені дані свідчать, що хоча ставлення до українських біженців загалом є позитивним у порівнянні з біженцями з інших регіонів, зокрема з Палестини чи Сирії, в деяких країнах наростає "втома".

Особливо яскравим прикладом цього є Польща, де 61% опитаних поляків висловлюють бажання, щоб українці повернулися додому після завершення війни. Це на тлі позитивного впливу українців на польську економіку, де їхня присутність забезпечила додаткову робочу силу та внесок у розвиток бізнесу.

Гладких підкреслив, що хоч українці спочатку не стикалися з негативним ставленням, ситуація змінилася протягом часу. Якщо в перший рік війни більшість наших співгромадян не відчували дискримінації, то зараз, за даними опитувань у Польщі, Німеччині та Чехії, близько 25% українців стикаються з негативними настроями. 

Експерт зазначив, що цей феномен може бути пов'язаний з впливом соціальних та економічних умов на сприйняття біженців. Попри загальну підтримку, існує певне занепокоєння серед деяких європейських структур, що надмірна увага до українських біженців може призвести до дискримінації інших груп.

"Від повного схвалення до детального усвідомлення, що, можливо, українцям варто подумати про повернення після завершення війни, є складний шлях", — зазначив Гладких. 

Він вважає, що майбутнє ставлення до біженців, зокрема в Польщі, може стати важливим фактором у прийнятті рішень про повернення додому.

 

Як писали "Ми-Україна" раніше, в Угорщині набув чинності закон, згідно з яким держава підтримуватиме лише тих українських біженців, які офіційно зареєстровані на території, що постраждала від бойових дій.

Головне