2 млрд грн за півроку: в Україні ліквідували масштабний наркокартель

2 млрд грн за півроку: в Україні ліквідували масштабний наркокартель

Поліція викрила та ліквідувала масштабний наркокартель, який працював у 20 регіонах України. Злочинці виготовляли майже тонну солей Альфа-PVP й амфетаміну щомісячно.

Про це повідомляє Нацполіція в Житомирській області.

Загальний прибуток від 19 нарколабораторій перевищив 2 мільярди гривень півроку. Для ліквідації шести наркоугруповань було задіяно понад 1500 поліцейських, які провели понад 230 обшуків у 20 областях України. Внаслідок операції затримано 67 учасників злочинних угруповань, зокрема організаторів. Поліцейським вдалося перекрити міжнародний канал постачання прекурсорів з-за кордону.

"Учасники однієї зі злочинних організацій налагодили контрабандний канал постачання прекурсорів з Польщі на спеціально облаштовані склади. Там їх фасували і постачали п’ятьом наркокартелям, які виготовляли Альфа-PVP та амфетамін в Київській, Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Житомирській, Дніпропетровській та Черкаській областях. Звідти його розповсюджували по всій країні за допомогою «мастеркладів» та приватних логістичних компаній через ботоферми й телеграм-канали", - йдеться у дописі.

Ботоферми служили інструментом для анонімного контролю численних акаунтів, через які реалізовували наркотики та відмивали гроші за допомогою криптобірж. Це дозволяло реєструвати багато облікових записів у месенджерах і платіжних системах, залишаючи фінансові транзакції непрозорими.

Незважаючи на високий рівень конспірації, оперативники Департаменту боротьби з наркозлочинністю Нацполіції виявили ключових учасників наркосистеми, а також місця розташування нарколабораторій.

Під час двох етапів спецоперації було вилучено понад 300 кг готового наркотичного продукту, понад 1000 літрів рекреаційних сумішей Альфа-PVP, понад 15 тонн прекурсорів, понад 70 кг амфетаміну та 16 кг мефедрону, вартістю понад 400 млн грн на чорному ринку.

Крім цього, вилучено лабораторне обладнання, зброю, набої, 18 транспортних засобів, що використовувалися для перевезення наркотиків, та готівкові кошти на суму понад 7 млн грн у різній валюті.

Слідчі оголосили про підозру 73 учасникам наркосиндикату за:

  • незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ч. 3 ст. 307 ККУ);
  • організацію або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ч. 2 ст. 317 ККУ);
  • вчинені злочинною організацією за попередньою змовою (ч. 4 ст. 28 ККУ);
  • створення, керівництво та участь в злочинній організації (ч.1 та 2 ст. 255 ККУ);
  • незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів (ч.3 ст. 311 ККУ);
  • посів або вирощування снотворного маку чи конопель (ч. 2 ст. 310 ККУ).

Як інформував "Ми-Україна" раніше, на кордоні з Молдовою ДПСУ затримала 19 чоловіків, які намагалися перетнути кордон.

Головне