"Ми маємо розуміти, що вони йдуть глибше на нашу територію": головне з нового інтервʼю Зеленського для AFP

Президент Володимир Зеленський заявив, що росія може посилити свій наступ. Але мети захопити Харків у них немає, адже окупанти мають розуміти, що Україна "буде боротись довго". Про це він повідомив у інтерв'ю AFP. 

Про Харків. Наразі ситуація контрольована, але не "стабілізована". Вони хочуть атакувати Харків, але розуміють, що це важко.

"Я публічно сказав, що якщо так триватиме й далі, ми будемо змушені створити зону безпеки", — сказав Зеленський.

Про наступ. Він "може складатися з кількох хвиль. Була перша хвиля" на Харківщині. Щодо Києва – у них недостатньо сил для масштабного наступу.

Зеленський применшив успіхи росії в наступі наразі, але додав: "Ми маємо бути тверезими і розуміти, що вони йдуть глибше на нашу територію. А не навпаки. І це все одно їх перевага".

Про перемирʼя. Україна та західні союзники мають "цінності", але часто "різні погляди", зокрема щодо того, як може виглядати кінець конфлікту. Війна закінчиться лише справедливим миром для України.

"Ми знаходимося в абсурдній ситуації, коли Захід боїться, що Росія програє війну. І не хоче, щоб Україна її програла", — сказав Зеленський.

Про ППО. Україна має лише "близько 25 відсотків того, що нам потрібно". А також додав, що "120-130" винищувачів F-16 або інших передніх літаків потрібні "для того, щоб мати паритет" з росією.

"Вони можуть вести вогонь зі своєю територією по нашій будь-якій зброї. Це найбільша перевага, яку має росія. Ми нічого не можемо зробити з їх системами, які знаходяться на території росії, із західною зброєю", — сказав він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський провів нараду щодо ситуації у енергосистемі України та захисту і відновлення енергетики. Про це він повідомив під час вечірнього звернення.

Як писали "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Словенії Робертом Голобом. Про це повідомив голова держави.

Крім того, Україна та Словенія завершують роботу над двостороннім безпековим документом у межах декларації G7.

Головне