ДБР повідомило про підозру "першому заступнику генпрокурора лнр" за переслідування полонених

 ДБР повідомило про підозру

Працівники ДБР та Нацполіції повідомили про підозру так званому "першому заступнику генпрокурора лнр", який у січні 2023 року незаконно притягнув до відповідальності двох військовополонених нацгвардійців.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Встановлено, що у грудні 2022 року першим заступником генерального прокурора так званої "луганської народної республіки" став громадянин рф, який раніше служив у правоохоронних органах Чеченської та Калмикської республік рф. У січні 2023 року він, порушивши Женевську конвенцію, притягнув до кримінальної відповідальності двох військовополонених Національної гвардії України — батька та сина, за їх участь у відсічі агресії рф. Допомагали йому двоє громадян України, які перейшли на бік ворога.

"Наразі зловмисникам повідомлено про підозри у порушенні законів та звичаїв війни, а також за колабораційну діяльність", — зазначають у ДБР.

Першому заступнику генпрокурора лнр інкримінують:

  • ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою),
  • ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) КК України,


Спільникам інкримінують:

  • ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, тобто добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних органах влади) КК України.


За ці дії їм загрожує до 15 років ув'язнення. Генеральна інспекція Офісу Генпрокурора та Луганська обласна прокуратура здійснюють процесуальне керівництво.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, прокурори Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Головне