Нова загроза для України: чи отримає рф іранські балістичні Fateh-110 та Zolfagar

Нова загроза для України: чи отримає рф іранські балістичні Fateh-110 та Zolfagar

В Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що Іран нібито готує до передачі російській федерації балістичні ракети Fateh-110 та Zolfagar. Аналітики вважають, що продаж може відбутися вже цього місяця через закінчення резолюції ООН. Що це за ракети та чи справді у Кремля є шанси їх отримати розбирався наш Владислав Паливода. 

Росіяни б'ють іранськими дронами типу Shahed по всій території України. Наша ППО більшість збиває. Але Кремль хоче ще поглибити свою співпрацю з Тегераном, зокрема щоб продовжувати ракетний терор України, переконані військові експерти. А тепер нібито Іран ще й готовий передати рф свої ракети Fateh-110 та Zolfagar. 

Ці іранські ракети вважаються балістичними, тобто тими, що летять на надзвуковій швидкості і їх важко перехопити. Вони мають різні характеристики, але вважаються досить потужними. 

Fateh-110 має дальність пострілу у 300 км, в той час як Zolfagar - трохи більше 700. Різна і бойова частина, одна - має до 650 кг вибухівки, друга - до 850. 

Це дуже потужна зброя, ці ракети мають значну руйнівну силу, стверджує аналітик ISW Аміна Солтані.  За його словами, вже від 18 жовтня Іран зможе продавати ці ракети та пов'язані з ними технології росії у зв'язку з завершенням резолюції ООН. 

"Це резолюція щодо імпорту та експорту ракетного озброєння в Іран. Оскільки Іран є підсанкційною країною для того, щоб загальмувати чи зупинити її виробництво ракетної зброї, зокрема балістичних ракет, було і введено відповідні обмеження і зобов'язання. Нібито Іран був зобов'язаний не експортувати свою ракетну продукцію в інші країни", - говорить військовий експерт Олександр Коваленко. 

Та Іран не виконував жодних зобов'язань, каже експерт. За цієї резолюцією ООН Тегеран не міг передавати вибухівку третім країнам, натомість він активно продавав Москві "шахеди", що є порушенням. Тому, на думку фахівця, для Ірану не стільки важлива сама резолюція, скільки можливості передачі власної зброї. Скоріше за все, головне питання полягає в установках запуску, яких вони наразі не мають в достатній кількості. 

"Наскільки мені відомо, є питання саме з пусковими установками і з кількістю ракет, які іранці можуть передати. Бо росіянам таких установок потрібно щонайменше декілька десятків, два-три їх навряд чи влаштує. Я думаю, якби були технічні можливості на постачання цих ракет - вони пішли б одразу з "шахедами", - коментує військовий експерт Олексій Гетьман. 

У нашій розвідці кажуть, що за співпрацею між Москвою та Тегераном уважно стежать, а від 24 лютого 2022 року передачі таких ракет не фіксували. 

"Станом на зараз застосування зокрема балістичних ракет іранського виробництва російськими загарбниками не зафіксовано. І говорити про те, що це вирішене питання не можна, але, звичайно це потенційна загроза, тому Україна відстежує разом з нашими партерами цю ситуацію і вживає відповідних заходів", - заявив представник ГУР МО Андрій Юсов. 

А військові експерти переконані, що у такий спосіб Іран намагається шантажувати країни Заходу.

"Іран зара може грати в дуже цікаву гру, він може отримати від рф максимум того, що йому потрібно, саме в технологічному питанні. А після цього може піти на якісь домовленості з Заходом: Ок, я припиняю постачання "шахедів" в росію, а також озброєння іншого, а ви зменшуєте санкційне навантаження", - пояснює Коваленко. 

Та шанси передач таких ракет залишаються, кажуть як західні, так  наші аналітики. В обмін Тегеран може просити у Москви літаки Су-35, системи ППО С-400, допомогу з космічною, ракетною та ядерною програмами. А також "затрофеїну" в Україні зброю для подальшого копіювання, бо для нього, як і для рф, прогресивні технології закриті. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів, який відсоток ворожих цілей сили ППО ідентифікують на звук.

Головне