Зелене світло для українських вантажівок: Норвегія продовжила транспортний безвіз

Зелене світло для українських вантажівок: Норвегія продовжила транспортний безвіз

Українське Мінрозвитку громад та територій та Міністерство транспорту Норвегії досягли домовленості про продовження режиму безвізових вантажних перевезень між країнами до 30 вересня 2024 року.

"Наша мета – забезпечити можливість виконувати перевезення без дозволів для українських перевізників до якомога більшої кількості країн. Лібералізація перевезень допоможе Україні не лише збільшувати обсяги вантажоперевезень, а й інтегруватись у європейську та світову транспортну систему", - прокоментував угоду заступник міністра Сергій Деркач.

Важливо відзначити, що це продовження попередньої угоди, яка діяла до 30 червня 2024 року. У серпні 2024 року заплановано засідання профільної комісії, на якому очікується обговорення подальшого продовження "транспортного безвізу".

Лібералізація стосується транспортних засобів стандарту екологічності Євро-5 та вище. Водії повинні мати на борту сертифікат, що підтверджує екологічний клас вантажівки.

Як відомо, станом на сьогодні українським перевізникам доступний "транспортний безвіз" з 37 державами, включаючи країни Євросоюзу. За останній рік Україна також досягла подібних домовленостей з Північною Македонією, Туреччиною, Молдовою, Грузією та Чорногорією.

Нагадаємо, 1 липня з 00:00 на кордоні України з Польщею було припинено пропуск ваговозів. Пізніше того ж дня рух вантажного транспорту було поновлено, що вдалось завдяки "врегулюванню польською стороною питання перетину кордону машинами з українською реєстрацією".

Як писав "Ми-Україна" раніше, за підсумками січня-травня 2024 року Податкова служба поповнила державний бюджет України на майже 483 млрд грн, до місцевих бюджетів було перераховано 169,7 млрд грн. Надходження до загального фонду державного бюджету за звітний період становили майже 440,1 млрд грн.

 

Головне