Заробили майже 120 млрд грн з січня: топ-10 українських банків за прибутком

Заробили майже 120 млрд грн з січня: топ-10 українських банків за прибутком

Українські банки за за перші сім місяців року заробили на 22% більше, ніж за аналогічний період у 2023 році. Сукупний прибуток сягнув 119,44 млрд грн, свідчать дані НБУ. 

Попри зростання податкового навантаження (сума податку на прибуток збільшилась у 1,8 рази до 25,83 млрд грн), чистий прибуток банків після оподаткування склав 93,61 млрд грн, що на 13% більше, ніж торік, йдеться у матеріалі Опендатабот.

Приватбанк залишається беззаперечним лідером сектору, генеруючи 40% від загального прибутку всіх банків країни. Його чистий прибуток після оподаткування склав 37,16 млрд грн, що на 8% більше, ніж минулого року. Витрати Приватбанку на податки зросли в 1,5 рази до 12,13 млрд грн.

Державні банки продовжують домінувати на ринку, забезпечуючи 63% від загального прибутку банківського сектору. П'ять із шести державних банків отримали сукупний прибуток у розмірі 58,84 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перелік українських держбанків поповнився ще одним, тепер їх сім

Банки з іноземним капіталом також показали позитивну динаміку, заробивши 21,4 млрд грн, що на 9% більше, ніж минулого року.

"Податок на прибуток банків цієї групи виріс в 1,7 разів цьогоріч та сягнув 7,26 млрд грн. Наразі на них припадає 23% від сукупного прибутку усіх банків", - пише Опендатабот.

Лідером у цій групі залишається Райффайзен Банк залишається (прибутк - 4,87 млрд грн).

Банки з приватним капіталом показали значне зростання фінансових показників. Їхній загальний прибуток збільшився на 29%, досягнувши 13,39 млрд грн. Паралельно з цим, податкові відрахування цієї групи банків подвоїлися, сягнувши 3,95 млрд грн. У структурі банківського сектору ці фінансові установи тепер формують 14% від загального прибутку.

У цьому сегменті ПУМБ виділяється як провідний гравець з прибутком у 4,24 млрд грн. Однак, найбільш вражаючу динаміку продемонстрував МТБ банк, який зумів збільшити свій прибуток у 13 разів, довівши його до 539,8 млн грн, що є рекордним показником зростання серед усіх банківських установ країни.

В цілому на сьогодні в Україні працює 62 банки, після того як АТ Альпарі банк відкликав свою ліцензію за власним бажанням у червні. Із загальної кількості банків лише вісім зафіксували збитки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зроблена з золота, важить 0,5 кг - названа найдорожча монета НБУ

Як писав "Ми-Україна" раніше, Нацбанк України почав випуск пам’ятної монети "Сергій Параджанов", присвяченої 100-річчю від дня народження знаменитого режисера.

Головне