Військові рейки не допомогли: економіка росії пройшла пік і сповільнюється

Військові рейки не допомогли: економіка росії пройшла пік і сповільнюється

Економічне зростання рф, яке головним чином спиралося на "оборонку", досягло свого піку в середині 2024 року і тепер сповільнюється. Про це пише Bloomberg. 

"Пік зростання був пройдений, швидше за все, в середині цього року. Яка буде траєкторія зростання наступного року - відкрите питання - чи це буде "м'яка" або "жорстка" посадка економіки", - повідомив економіст Renaissance Capital у Москві Олег Кузьмін.

Згідно з останнім звітом Інституту розвитку економік Банку Фінляндії (BOFIT), оборонна промисловість росії продовжує розширюватися, але цього бракує для загального зростання. МВФ напередодні знизив прогноз зростання економіки рф на 2025 рік з 1,5% до 1,3%.

У вересні російське виробництво скоротилося вперше з квітня 2022 року.

У серпні економіка рф зросла лише на 2,4% у річному вимірі - це є найповільнішим темпом з початку повномасштабної війни в Україні. Аналітики висловлюють реальні побоювання, що збільшення військового виробництва може статися за рахунок цивільних секторів. 

Так, росіяни вже стикаються з кризовими відсотковими ставками, а вже цього тижня Центробанк рф може підвищити ставку до 20%. Будь-який спад в економіці може болісно вдарити по простих споживачах в країні, яких раніше Кремль захищав від наслідків численних західних санкцій.

Тим часом, ЦБ росії анонсує, економіка цьогоріч виросте на 3,5-4%. Вже цьогоріч Москва намагалась сповільнити "перегрівання економіки",бо в країні закінчуються ресурси, потрібні для підтримки виробництва.

BOFIT прогнозує, що зростання економіки рф продовжить сповільнюватися у 2025 та 2026 роках приблизно до 1% на рік. Bloomberg Economics вважає, що після двох років зростання приблизно на 3,5%, показник, ймовірно, сповільниться до 1-2% у прийдешньому році.

"Перспективи зростання росії були похмурими ще до повномасштабного вторгнення. Тепер вони виглядають ще похмуріше", - зауважив Андерс Улофсгард, доцент Стокгольмського інституту перехідної економіки.

Як писав "Ми-Україна" раніше, розслідування Bloomberg розкрило, хто страхує російські нафтові танкери.

Головне