В Україні підвищили ціни на продукти: що подорожчало найбільше

В Україні підвищили ціни на продукти: що подорожчало найбільше

В Україні зросли ціни на продукти харчування на 31,2% в серпні 2024 року порівняно з серпнем минулого року.

Про це йдеться на сайті Держстату.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів спостерігається зростання цін на 10,5% (в Україні – на 10,8%, а за її межами – на 9,2%).

Найбільше підвищення відбулося у виробництві молочних продуктів, де ціни зросли на 17,8% (в Україні – на 16,7%), а також у виробництві м'яса – на 16,4%, з аналогічним зростанням всередині країни.

Натомість ціни на виробництво цукру знизилися на 10,3% за рік.

В Держстаті додають, що оптові ціни впливають на споживчі за кілька місяців.

Які причини здорожчання продуктів?

 

  • Зростання вартості сировини: Ціни на зерно та шрот, необхідні для виробництва яєць, піднялися на 50% і 40% відповідно, що вплинуло на вартість яєць.
  • Проблеми з постачанням зерна: Вартість борошна виросла майже вдвічі – з 8000 грн до 14500 грн за тонну через затримки постачання.
  • Зростання курсу долара: Девальвація національної валюти підвищує ціни на імпортні товари, що стимулює українських виробників піднімати свої ціни.
  • Кліматичні умови: Негативні погодні умови знизили врожайність овочів і фруктів, а фермери утримують урожай, сподіваючись на кращі ціни.
  • Логістика та енергетична криза: Висока вартість пального та перебої з електроенергією підвищують витрати на логістику і зберігання товарів.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, Нідерланди оголосили новий пакет допомоги для України на понад €209 млн.

Головне