В росії через санкції закінчуються юані, це може вдарити по торгівлі з Китаєм, - Bloomberg

В росії через санкції закінчуються юані, це може вдарити по торгівлі з Китаєм, - Bloomberg

Російський фінансовий сектор зіткнувся з новими викликами після посилення санкцій США, що призвело до значного дефіциту юаней на внутрішньому ринку. Китайські банки, побоюючись вторинних санкцій, стали обережнішими у проведенні операцій з партнерами російського походження.

Як пише Bloomberg, це змусило російські банки шукати альтернативні джерела отримання китайської валюти.

Ситуація загострилася після того, як США розширили параметри для введення вторинних санкцій, включивши до них ширше визначення військово-промислової бази країни-агресорки. Це викликало занепокоєння серед китайських кредиторів, які почали обмежувати перекази юаней, а в деяких випадках навіть заморожувати транзакції на місяці.

У відповідь на дефіцит ліквідності російські компанії все частіше звертаються до валютних свопів з Центральним банком росії. Середній денний обсяг запозичених через свопи юаней зріс удвічі - з 10 млрд юанів у червні до 20 млрд юанів (2,8 млрд доларів) у серпні. Банк росії, реагуючи на ситуацію, втричі збільшив максимально допустимий обсяг свопів у юанях до 30 млрд юанів.

Незважаючи на це, вартість фондування в китайській валюті залишається значно вищою, ніж до введення червневих санкцій. Ставки за овернайт-позиками в юанях перевищили 20%, що створює додатковий тиск на російський бізнес.

Найбільший російський банк - "Сбєрбанк" 0 не бачить "перспектив" кардинального покращення ситуації з ліквідністю юаня. Це змушує російські компанії шукати альтернативні шляхи здійснення платежів, зокрема через "дружні" колишні радянські республіки, такі як Казахстан.

Експерти Bloomberg Economics відзначають, що ця ситуація може призвести до зменшення обсягів торгівлі з Китаєм, який є основним джерелом імпорту для рф. Якщо експорт Пекіна до Москви скоротиться у другій половині року, це може стати значною перемогою для Вашингтона в його санкційній війні проти рф, зауважують фахівці.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 12 серпня Китай офіційно визнав, що причетний до пошкодження газопроводу Balticconnector між Естонією та Фінляндією в Балтійському морі в жовтні минулого року.

Головне