В НБУ спрогнозували зростання ціни на бензин

В НБУ спрогнозували зростання ціни на бензин

Національний банк спрогнозував, що ціна на пальне до кінця цьогоь року зрусте. Однак, ціни стабілізуються у 2024 році завдяки послідовному зниженню на світовому ринку цін на нафту.

Ця інформація міститься в Інфляційному звіті Національного банку за жовтень.

У своєму звіті банк вказав на очікуваний ріст цін на пальне на 6,2% у вересні цього року в порівнянні з минулим роком, основну причину якого бачить у поверненні повного оподаткування пального, а також в зростанні світових цін на нафту.

За оцінками Національного банку, повернення повного оподаткування пального внесло приблизно 0,7 відсоткових пунктів в зміну індексу споживчих цін у 2023 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на пальне, продукти та валютний курс: які прогнози дають експерти

Тим не менш, у третьому кварталі все ще спостерігався вплив попередньої низької вартості пального на транспортні послуги, що призводило до сповільнення зростання їх вартості.

У короткостроковому періоді очікується прискорення зростання цін на пальне, що також вплине на зростання вартості інших товарів та послуг. Проте з початком наступного року очікується стабілізація цін на пальне завдяки послідовному зниженню світових цін на нафту.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в Міноборони рф заявили про успішне випробування балістичної ракети "Булава".

Головне