В НБУ прогнозують, що ріст цін на пальне прискорить інфляцію в Україні

В НБУ прогнозують, що ріст цін на пальне прискорить інфляцію в Україні

Через зростання вартості пального в Україні прискориться інфляція. Про це йдеться у звіті Національного банку за липень 2023 року.

У документі зазначається, що у третьому кварталі поточного року ціни на пальне будуть рости через повернення довоєнного рівня оподаткування. Це додасть приблизно 0,7 в.п. прямого внеску в зміну Індексу споживчих цін у 2023 році.

"Крім того, це чинитиме непрямий вплив на інфляцію через перенесення вартості пального на ціни інших товарів та послуг, зокрема транспортних", - наголосили у фінрегуляторі.

В НБУ прогнозують, що ціни на пальне стабілізуються лише наступного року. Цьому сприятиме поступове зниження світових цін на нафту.

Також у Нацбанку повідомили, що раніше ціни на пальне в Україні знизилися завдяки зменшенню світових цін на нафту, посиленню конкуренції на роздрібному ринку та високу базу порівняння.

Нагадаємо, в Україні з 1 липня поточного року знову діють довоєнні податки на пальне. Через це ціни на бензин можуть зрости на 10-12 гривень, а на дизельне пальне - на 8-10 гривень. Наразі вартість пального в середньому зросла на 4 гривні.

Як повідомляли "Ми-Україна", ціни на пальне в Україні безперечно продовжать зростати у серпні, заявив директор консалтингової компанії “А-95” Сергій Куюн. Річ у тім, що липневе підвищення становило всього чотири гривні, тоді як збільшення податкової складової на бензин склало 11 грн.

Головне