Устенко пояснив, як сильно зростуть ціни на продукти після повернення ПДВ на пальне

Устенко пояснив, як сильно зростуть ціни на продукти після повернення ПДВ на пальне

Повернення ПДВ на пальне не вплине на зростання цін на продукти харчування. Таку думку висловив народний депутат України, член Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" на каналі "Ми-Україна".

Він переконаний, що величезної інфляція після повернення ПВД на пальне в Україні не буде. 

"Ціни об'єктивно ростуть. Тобто по кожній окремій позиції мені важко сказати… Але коли ти заходиш в супермаркет і бачиш, що те, що ти купував півроку тому воно коштувало одну ціну, а зараз твій кошик на тиждень він коштує абсолютно іншу ціну. Тут є декілька факторів. Якщо ми беремо овочі, то у нас в основному ранні овочі вирощували в тих регіонах, які тимчасово окуповані. Наприклад, Мелітополь, Бердянськ, весь південь Запорізької і Херсонської областей, там де наприклад зараз розбиті теплиці. Частину овочів ми імпортуємо. Багато овочів ми зараз почали імпортувати з-за кордону, тому що частково наше виробництво або було розбите, або не працює, або ще не запущене", - зазначив Устенко.

При цьому він наголосив, що вартість продуктів харчування збільшується, бо росте ціна на пальне. Однак значного росту цін очікувати не варто, запевнив Устенко.

Також він наголосив, що у разі суттєвого зростання вартості продуктів вирішувати законність підвищення будуть Антимонопольний комітет та Міністерство економіки.

Як повідомляли "Ми-Україна", за даними НБУ, інфляція в Україні у поточному році сповільниться до 14,8% замість 18,7%, як прогнозувалося раніше.

Головне