Україна відновлює експорт електроенергії за кордон: куди та у яких обсягах

Україна відновлює експорт електроенергії за кордон: куди та у яких обсягах

"Укренерго" відновлює експорт електроенергії з України до Європи. В компанії розповіли про результати першого у цьому році аукціону з розподілу потужностей.

"Укренерго" провело перший аукціон з розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії у Молдову на день постачання 11 квітня. За результатами аукціону було розподілено 51% (330 з 650 МВт) всієї доступної пропускної спроможності мереж у цьому напрямку серед чотирьох учасників", - вказано у повідомленні.

Оператор системи передачі електроенергії в Україні анонсував, що незабаром відбудеться аналогічний аукціон із продажу е/е до Польщі на 12 квітня. На додачу, тривають обговорення можливості відкриття експорту і до Словаччини.

"З огляду на війну в Україні та пов'язані з цим ризики, доступ до міждержавних мереж розподіляється лише на короткостроковий період на добових аукціонах", — пояснюють в компанії.

В "Укренерго" наголошують, що експорт електроенергії з України до Європи відновлюється за умови наявності надлишків в енергосистемі та повноцінного забезпечення українського населення.

Нагадаємо, Україні довелось зупинити продаж електроенергії в ЄС 10 жовтня 2022 року через масовані ракетні атаки російської армії по енергооб'єктах. За січень-жовтень на експорті електроенергії Україна заробила в цілому $542,514 млн. Цей показник у два з половиною рази перевищує результати за аналогічні місяці 2021 року.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Угорщина вирішила посилити контроль за транзитними перевезеннями своєю територією зерна з України. Будапешт хоче переконатися, що зерно дійсно потрапляє до країн призначення, а не залишається на ринках Центральної Європи.

Головне