Українці здають свої банківські картки в оренду шахраям: Пишний пояснив, чому це небезпечно

Українці здають свої банківські картки в оренду шахраям: Пишний пояснив, чому це небезпечно

Українці почали здавати шахраям в оренду свої банківські картки, які останні використовують для незаконних операцій. Про це розповів голова НБУ Андрій Пишний в інтерв'ю "Ми-Україна".

"Українці надають свої картки в оренду. В Україні з'явилася така дивна річ, як дропи - простіше кажучи, грошові моли. Ви віддаєте свою картку в оренду злочинцям, наркодилерам, тим, хто забезпечує роботу незаконних казино. І за вашою карткою далі відбуваються розрахунки - на неї зараховують, з неї відраховують. Але ви, насправді, навіть не маєте до того жодного відношення. По суті, ви віддали в безроздільне володіння тим, хто здійснює незаконну діяльність, ваші персональні трансакційні дані. Так звана оренда, оці грошові моли, які перевозять величезну кількість безготівкових розрахунків, які дозволяють забезпечити трансакційне і розрахункове обслуговування, потоки від нелегального грального бізнесу, наркоторгівлі, від торгівлі зброєю", - пояснив очільник Національного банку.

Він запевнив, що НБУ спільно з СБУ, БЕБ, РНБО ретельно аналізує ці речі.

"Це небезпечно для бюджету, тому що ми недоотримуємо відповідну суму, яка повинна би була піти на фінансування соціальних, оборонних витрат. Небезпечно через те, що люди, які віддають в оренду свої картки, свої карткові рахунки, свою транзакційну історію, по суті стають співучасниками злочинів. І ми побачили, що кількість таких людей стала дуже небезпечною", - заявив Андрій Пишний.

Як повідомляли "Ми-Україна", голова НБУ Андрій Пишний заявив, що у разі ухвалення Національним банком України рішення про обмеження операцій з картки на картку, воно не вплине на волонтерів та військові збори.

Головне