Українці заборгували за мікрокредитами 14,5 млрд грн

Українці заборгували за мікрокредитами 14,5 млрд грн

Загальна заборгованість українців перед мікрофінансовими організаціями (МФО) сягнула рекордних 14,5 мільярдів гривень. Це на 56% більше, ніж на початку року, підрахував Опендатабот.

При цьому кількість нових мікрокредитів майже не змінилася порівняно з минулим роком, збільшившись лише на 1,5%. Проте середня сума позики зросла в 1,4 рази і тепер становить 6776 гривень. 

За січень-червень 2024 року було укладено майже 4 мільйони кредитних договорів на загальну суму 26,7 мільярдів гривень. 96% цих позик українці оформлювати онлайн. 

Більшість позик  - 62% - видаються на термін від трьох місяців до року, тоді як на короткострокові кредити до місяця припадає лише 17% від загальної кількості. 

Більше половини нових боргів - 66% або 3,4 мільярди гривень - з'явилися лише за три місяці - з квітня по червень 2024 року. Це призвело до зростання загального обсягу боргу в півтора рази за шість місяців.

Нагадаємо, у 2022 році спостерігалося значне зменшення заборгованості українців за мікрокредитами. Загальна сума боргу перед МФО скоротилася на 5 мільярдів гривень. Втім вже 2023 року почалося поступове зростання заборгованості по мікрокредитах.

Як писав "Ми-Україна" раніше, українські банки за за перші сім місяців року заробили на 22% більше, ніж за аналогічний період у 2023 році. Сукупний прибуток сягнув 119,44 млрд грн.

Головне

Прем'єр-міністр Грузії висловився щодо використання в політичній рекламі партії "Грузинська мрія" кадрів зруйнованих українських міст напередодні парламентських виборів.