Українські облігації досягли максимуму з 2022 року через можливу перемогу Трампа

Українські облігації досягли максимуму з 2022 року через можливу перемогу Трампа

Керівники інвестиційних фондів активно скуповують цінні папери України, розраховуючи на перемогу Дональда Трампа на листопадових виборах у США. Про це пише Bloomberg. 

Цього місяця прибутковість українських цінних паперів склала 6%, що зробило їх одними з кращих серед держав, що розвиваються. Зараз їхня ціна становить близько 50 центів за долар. Тим часом варранти, платежі за якими залежать від стану української економіки, подорожчали до 70 центів за долар - це найбільше з початку повномасштабного вторгнення, коли їхня ціна падала до 15 центів.

В Dragon Capital пояснили, що інвестори розраховують на те, що повернення Трампа в президентське крісло прискорить досягнення перемир'я. Особливу увагу привертають облігації зі строком погашення у 2035 та 2036 роках, випущені після серпневої реструктуризації боргу.

Водночас не всі експерти поділяють оптимізм ринку. Каан Назлі з Neuberger Berman вважає такі сподівання передчасними. Свою позицію він пояснює тим, що позиції України та росії залишаються "надто віддаленими".

"Схоже, є деяке хвилювання щодо сценарію, що перемога Трампа/Венса відкриє нові переговори про припинення вогню між росією та Україною. Однак ми вважаємо, що цей оптимізм є недоречним. Сторони далекі одна від одної, а російські вимоги до України досить максималістські", - зазначив фахівець.

Американський міжнаціональний інвестиційний банківський підрозділ BofA Securities рекомендує купувати українські облігації, вказуючи на позитивне співвідношення ризику та прибутку. Найбільший європейський керуючий активами Amundi SA включив українські облігації до своїх головних інвестиційних рекомендацій на 2024 рік.

Як писав "Ми-Україна" раніше, економічне зростання рф, яке головним чином спиралося на "оборонку", досягло свого піку в середині 2024 року і тепер сповільнюється.

Головне