Україна отримає €100 млн від БРРЄ на компенсації за зруйноване росією житло

Україна отримає €100 млн від БРРЄ на компенсації за зруйноване росією житло

Україна та Банк розвитку Ради Європи (БРРЄ) підписали угоду, в межах якої наша держава отримає 100 млн євро для компенсації громадянам за житло, знищене внаслідок російської збройної агресії. Документ підписали міністр фінансів України Сергій Марченко та керівник БРРЄ Карло Монтічеллі.

Залучені кошти будуть спрямовані на підтримку механізму прямої допомоги постраждалим українцям. Кінцеві бенефіціари отримають компенсацію за житло, зруйноване внаслідок бойових дій та терористичних атак рф, у вигляді сертифікатів на придбання нового помешкання.

Під час підписання угоди міністр фінансів наголосив на масштабах збитків, завданих житловому сектору України російською агресією. За його словами, вони перевищують 50 млрд євро. Марченко подякував БРРЄ за активну підтримку та солідарність з Україною у ці складні часи.

"Проєкт HOME допоможе постраждалим громадянам якнайшвидше повернутися до комфортного життя. Подальша реалізація та розробка проєктів з підтримки соціальної сфери сприятиме сталому соціальному розвитку та відновленню",- зауважив він.

Монтічеллі під час підписання угоди зазначив, що це лише початок співпраці. Він підкреслив, що як провідний соціальний банк Європи, БРРЄ має намір підтримувати довгостроковий соціальний розвиток та соціальну цілісність України, а також її відновлення та реконструкцію. Банк готовий працювати над визначеними українським урядом пріоритетами, використовуючи свою експертизу, досвід та ресурси на благо українського народу.

Проєкт компенсацій за зруйноване житло впроваджується в межах послуги "єВідновлення" та згідно з чинним законодавством України. 

Нагадаємо, що Україна завершила процес вступу та стала 43-ю країною-членом БРРЄ у червні 2023 року. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, Італія оголосила про надання Україні нового пакету допомоги на суму 140 мільйонів євро, з яких 45 мільйонів євро призначені на відновлення Спасо-Преображенського собору в Одесі, зруйнованого внаслідок російського обстрілу.

Головне