Україна не збирається продовжувати газову угоду з росією, - Міненерго

Україна не збирається продовжувати газову угоду з росією, - Міненерго

Україна не планує продовжувати угоду щодо транзиту газу з росією після 31 грудня 2024 року. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону 17 березня.

"Ми не плануємо укладати жодних додаткових угод або пролонгувати дію цієї угоди", - зазначив міністр.

Він також зазначив, що минулого року Україна успішно пройшла стрес-тест газотранспортної системи та підземних газових сховищ, що довело їхню готовність працювати без транзиту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий збір для ФОПів, акциз на паливо та платне бронювання: звідки у бюджеті можуть зʼявитися 44 млрд грн

Галущенко нагадав про заяву європейського комісара з енергетики Кадрі Сімсон щодо відсутності інтересу Євросоюзу у продовженні контракту.

"Є ініціатива ЄС RepowerEU, яка передбачає, що до 2027 року європейські країни повністю позбудуться російського газу — не тільки трубопровідного, але і всього газу, включаючи LNG", - зазначив він.

Галущенко додав, що на ринку існує достатньо альтернатив російському газу, і деякі європейські країни, такі як Німеччина, вже мають нульову залежність від нього завдяки використанню інших джерел. Крім того, Україна активно зміцнює свою енергетичну безпеку та незалежність, зокрема, за рахунок збільшення внутрішнього газовидобутку.

Нагадаємо, дві країни Європи користуються російським газом найбільше. Мова йде про Австрію і Словаччину. Країни отримують газ з рф через територію України.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, Північноатлантичний альянс закликав Азербайджан посилити підтримку Україні.

Головне