У МВФ розповіли, що чекає на економіку України у 2024 році

У МВФ розповіли, що чекає на економіку України у 2024 році

У Міжнародному валютному фонді розповіли, що чекає на економіку України у 2024 році. Там змінили показники щодо української економіки в бік сильнішого зростання.

Про це йдеться в прогнозі МВФ.

"Стійкість економіки призвела до кращих показників зростання, тривалого стрімкого зниження інфляції та стабільності валютного ринку, в тому числі після виходу Національного банку України з прив’язки обмінного курсу, підкріпленого потужними резервами", - йдеться в заяві.

Крім того, базовий прогноз зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) у 2023 році переглянуто до 4,5%. Тож, ймовірно, у 2024 році зростання має трохи пом’якшитися до 3-4% на тлі повномасштабної війни з росією, що триває.

Через надзвичайно високу невизначеність внаслідок війни, потенційні помилки в політиці та затримки чи дефіцит зовнішнього фінансування залишають ризики для економіки України.

 Загалом інфляцію МВФ прогнозує на рівні 6% у цьому році та її прискорення до 9,5% в наступному році. Також, ймовірно, в Україні впаде рівень безробіття: у 2023 році його рівень становить 19,1%, а наступного буде 13,9%.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, президент України Володимир Зеленський ввечері 11 грудня зустрівся з директоркою-розпорядницею Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою у Вашингтоні (США). Георгієва заявила, що МВФ пишається тим, чого досягла Україна в цих обставинах. За її словами, Україна має чудові показники, а зростання ВВП країни може скласти 4,4% цьогоріч.

Головне