У Європи з'явиться власний аналог Суецького каналу

У Європи з'явиться власний аналог Суецького каналу

У Європі після двох десятиліть затримок та дебатів нарешті розпочалося будівництво каналу Сена - Північна Європа (SNEC). Цей масштабний інфраструктурний проєкту обіцяє революціонізувати торгівлю між Францією, Бельгією та Нідерландами, пише Euronews.

Канал Сена - Північна Європа - це 107-кілометровий водний шлях, завершення якого планується до 2030 року. Його вартість складає 5,1 млрд євро, фінансування надає місцева влада та ЄС.

Новий канал має вирішити проблему обмеженої пропускної здатності застарілого Північного каналу, який наразі не може впоратись з сучасними великогабаритними вантажними суднами. За оцінками експертів, SNEC зможе щорічно прибирати з доріг Франції до мільйона вантажівок, значно зменшуючи вуглецевий слід транспортного сектору.

В межах реалізації SNEC передбачається будівництво 60 мостів, трьох каналових мостів, сім шлюзів та створення 700 гектарів екологічних насаджень. Канал шириною 54 метри стане частиною водного шляху Сена-Шельда, утворюючи першу в Європі річкову мережу, здатну приймати великі судна.

"SNEC не лише дозволить перейти з автомобільних доріг на річковий транспорт, але й створить додаткову економічну, логістичну, сільськогосподарську та кліматичну цінність для територій, через які він проходить", - розповів гендиректор Arcadis France Ніколя Леду.

Як очікується, проєкт стимулюватиме місцеву економіку регіонів, через які пролягатиме канал. Особлива увага приділяється екологічному аспекту: будуть створені "зелені" робочі місця, побудовані коридори для дикої природи та висаджені додаткові насадження.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 2 вересня після річного простою відновив свою роботу Готардський тунель - ключова залізнична артерія між Швейцарією та Італією.

Головне

Прем'єр-міністр Грузії висловився щодо використання в політичній рекламі партії "Грузинська мрія" кадрів зруйнованих українських міст напередодні парламентських виборів.