Цього разу малина не вгодила: польські аграрії знову протестують проти української продукції

Цього разу малина не вгодила: польські аграрії знову протестують проти української продукції

Польські фермери знову вийшли на протести проти української сільськогосподарської продукції. Цього разу вони вимагають заборонити ввіз малини з України через занадто низькі закупівельні ціни на ягоду.

Як пише Радіо Люблін, аграрії скаржаться на те, що у Польщі виробництво малини цього року є зовсім нерентабельним. Вони заявляють, що не мають змоги конкурувати зі значно дешевшою українською ягодою, яка вже заполонила польський ринок.

"Вартість виробництва гарної малини становить щонайменше 7 злотих за кілограм плюс вартість збирання врожаю, тобто 2-2,5 злотих. Компанії не дуже хочуть купувати, а якщо і хочуть - то дуже дешево. Була навіть ціна близько 5 злотих - 5,50, 5, 4,50, 4 злотих... Але як ми можемо щось робити, як ми можемо конкурувати, коли малина постійно йде з України? І з минулого сезону і тепер новий, свіжий. В інтернеті вже кілька сотень пропозицій, бо в Україні раніше почали збирати врожай. Готові заморожені продукти коштують 6-8 злотих", - скаржиться віце-президент Асоціації польських садівників Кшиштоф Цибулак.

Для вираження своєї незгоди з ситуацією, що склалась, польські виробники малини блокують дороги. Наступне блокування, за їхнім анонсом, відбудеться 3 липня в Ополе-Любельську.

За даними EastFruit, Україна посідає третє місце в топі експортерів замороженої малини у світі, поступаючись лише Сербії та Польщі. При цьому наша країна пропонує найнижчу ціну. Аналітики прогнозують, що цьогоріч українські аграрії зберуть черговий рекордний врожай ягоди.

Як писав "Ми-Україна" раніше, імпорт українського збіжжя в п’ять країн ЄС не відновиться принаймні до середини вересня.

Головне