Ціни на газ в Європі пішли вгору на тлі подій на Близькому Сході

Ціни на газ в Європі пішли вгору на тлі подій на Близькому Сході

Європейський газовий ринок відреагував на загострення в регіоні Близького Сходу зростанням. Ф`ючерси на газ 21 жовтня піднялись на 1,3%, пише Bloomberg. 

Станом на ранок ф'ючерси на голландський газ, який є еталонним для Європи, зросли до 39,71 євро за мегават-годину.

Трейдерів непокоїть можливість розширення конфлікту між Ізраїлем та Іраном, що, своєю чергою, вплине на постачання енергоносіїв до Європи. Тривога виросла після вибуху безпілотника "Хезболли" поблизу будинку прем'єра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу та подальших атак ЦАХАЛу на Ліван.

Особливе занепокоєння інвесторів викликає можливе закриття Ормузької протоки. Цей водний шлях є ключовим для транспортування зрідженого природного газу та нафти, особливо враховуючи наближення зимового сезону. 

Додаткова проблема - прогноз похолодання в Європі наприкінці жовтня. Як очікується, температура в Лондоні, Парижі та Берліні впаде нижче сезонної норми.

Попри занепокоєння Європа на сьогодні має достатні запаси газу у сховищах. Також збільшуються поставки ЗПГ і поновились потоки з Норвегії трубами. 

Нагадаємо, напередодні Армія оброни Ізраїлю завдала авіаудару по командному центру "Хезболли" та підпільному заводові у Бейруті.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Вашингтон дав старт розслідуванню витоку секретних даних розвідки, які стосуються підготовки Ізраїлем операції у відповідь на ракетний обстріл з боку Ірану на початку жовтня.

Головне