Тайвань зупиняє свій передостанній атомний реактор

Тайвань зупиняє свій передостанній атомний реактор

Тайвань анонсував виведення з експлуатації атомного реактору №1 на АЕС Мааньшань. Процедура буде завершена у суботу, 27 липня, пише Bloomberg. 

Цей енергоблок є передостаннім на території острівної держави. 

"Останній реактор Тайваню - енергоблок №2 на АЕС Мааньшань - має бути закритий у травні 2025 року", - пише видання. 

Обидва реактори пропрацювали близько 40 років.
 
Видання зазначає, що закриття станції відбувається на тлі складної геополітичної ситуації. Тайвань, який знаходиться в центрі напруженості між США та Китаєм, може стати ще більш залежним від зовнішніх джерел енергопостачання. Це питання набуває особливої ваги, враховуючи, що Пекін розглядає острів як свою територію і посилює тиск на Тайбей.

На сьогодні на ядерну енергетику припадає близько 5% енергоспоживання Тайваню, де переважають вугілля та зріджений природний газ. Уряд острова заявив про намір збільшити частку відновлюваної енергії до 25% енергобалансу до 2030 року, порівняно з 12% цього року.

"Якщо нові ядерні енергетичні технології зможуть вирішити проблеми ядерної безпеки та ядерних відходів і будуть прийняті на міжнародному рівні, звичайно, ми будемо відкриті для обговорення цього питання", - прокоментував прем'єр-міністр Тайваню Чо Джун Тай

Водночас нині уряд зосереджується на розширенні використання природного газу та скороченні споживання вугілля.

Як писав "Ми-Україна" раніше, голова Міненерго Герман Галущенко заявив, що енергетики працюють над тим, щоб усі дев’ять атомних енергоблоків на підконтрольній Україні території працювали протягом осінньо-зимового періоду.

 

Головне