Ситуація з експортом навіть складніша, ніж минулоріч, - нардеп

Ситуація з експортом навіть складніша, ніж минулоріч, - нардеп

Ситуація з українським експортом у рамках "зернової угоди" наразі є надскладна і навіть складніша, ніж мінулого року.

Про це повідомив член комітету Верховної Ради України з питань агрополітики Дмитро Соломчук в ефірі марафону "Єдині новини" на телеканалі "Ми-Україна".

"Коридор росіяни постійно блокують, він працює у дуже мінімальному об’ємі. Найбільше на сьогодні експорт відбувається через Румунію, через Дунайські порти. Минулого місяця тут був найбільший показник перевалки 3 млн тонн", - зазначив народний депутат.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук розповів, що зернова угода, попри її офіційне продовження, насправді не працює. Росія фактично заблокувала її роботу, ігноруючи взяті на себе зобов’язання.

Також керівниця об’єднаного пресцентру ОК “Південь” Наталія Гуменюк розповіла, що російське окупаційне військо не припиняє накривати вогнем акваторію Дніпро-Бузького лиману в напрямку Очакова і Куцурубської громади. Ці дії спрямовані на те, щоб унеможливити включення Миколаївщини в “зернову угоду”.

 Чорноморську зернову ініціативу вкотре було продовжено 17 травня. Про це разом домовилися Україна, Туреччина, ООН та росія. Експорт українського зерна Чорним морем відбуватиметься ще як мінімум два місяці. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган тоді заявив, що турецькі судна у рамках експортної “зернової угоди” тепер зможуть заходити у порти Миколаїв та Ольвія в Миколаївській області. Ердоган також додав, що його країна продовжить зусилля щодо виконання всіх положень “зернової угоди”. Вона виконувати всі її умови.

Головне