США запровадили санкції проти "тіньового флоту" танкерів Ірану у відповідь на ракетний удар по Ізраїлю

США запровадили санкції проти

США оголосили про розширення санкцій проти нафтового та нафтохімічного секторів Ірану на тлі іранського ракетного удару по Ізраїлю. Додаткові обмежувальні заходи зокрема спрямовані проти тав званого "тіньового флоту" країни, пише Reuters.

Іран використовує кораблі для нелегального транспортування нафти по всьому світу. 

"Ці заходи допоможуть ще більше позбавити Іран фінансових ресурсів, що використовуються для підтримки його ракетних програм та терористичних угруповань", - заявив радник з нацбезпеки США Джейк Салліван.

Окрім того, американський Мінфін отримав право запроваджувати санкції на будь-яку особу чи компанію, яка вирішить працювати в нафтовому чи нафтохімічному секторах Ірану. До санкційного списку було внесено ще 16 юросіб та 17 суден, пов'язаних з поставками нафти та нафтохімічної продукції.

Разом ж тим Держдеп США ввів обмежувальні заходи проти шести компаній, які беруть участь у торгівлі нафтою Тегерана.

Фахівці з Eurasia Group вважають, що Вашингтон потенційно міг би скоротити експорт іранської нафти якби посилив моніторинг танкерів та посилив тиск на такі країни як Малайзія, Сінгапур та ОАЕ. Водночас цей підхід, за їхньою оцінкою, потребувати

Проте такий підхід вимагатиме значних дипломатичних зусиль, особливо враховуючи небажання деяких партнерів підтримувати дії на користь Ізраїлю.

Експерти з консалтингової компанії Eurasia Group зазначають, що США могли б скоротити експорт іранської нафти за рахунок посилення моніторингу танкерів. які вимикають транспондери. Ще один спосіб - тиск на країни, такі як Малайзія, Сінгапур та ОАЕ, щоб вони підтримали зусилля щодо забезпечення дотримання санкцій. Втім такий метод "вимагатиме сильного дипломатичного тиску" на держави, які не хочуть підтримувати зусилля на користь Ізраїлю.

Як писав "Ми-Україна" раніше, держави Перської затоки чинять дипломатичний тиск на Вашингтон, намагаючись відвернути можливу атаку Ізраїля на іранські нафтові об'єкти. Саудівська Аравія, Катар та ОАЕ побоюються, що внаслідок ракетних ударів може постраждати їх власна нафтовій інфраструктурі. 

 

 

 

Головне