Швеція оголосила про пакет енергетичної допомоги Україні на понад 56 млн євро

Швеція оголосила про пакет енергетичної допомоги Україні на понад 56 млн євро

Шведський уряд презентував новий пакет допомоги енергетиці Україні. Його сума складає 650 мільйонів шведських крон, що еквівалентно більш як 56 млн євро. 

У повідомленні пресслужби уряду вказано, що цей транш "допоможе забезпечити енергопостачання України, щоб основні державні служби, такі як школи, лікарні, транспорт, водопостачання та бізнес, могли продовжувати функціонувати". 

Новий пакет має дві складові: 

  • 500 млн шведських крон буде направлено через фонд Ukraine Energy Support Fund,
  • 150 млн шведських Україна отримав в межах Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН).

Допомога через ПРООН піде на термінове зведення потрібної енергоінфраструктури в Україні. Пріоритетним напрямом, як зазначається, буде Харків, який внаслідок масованих ударів живе без власної генерації, також на підтримку можуть розраховувати Київ, Миколаїв та Одеса.

Раніше цього місяця уряд Швеції презентував трирічну програму військової підтримки України на 7 млрд доларів. 

Нагадаємо, днями очільник шведського оборонного відомств Поль Йонсон заявив, що його країна дозволила використовувати своє озброєння проти об'єктів на території російської федерації. 27 травня Парламентська асамблея Північноатлантичного альянсу закликала уряди держав-НАТО дозволити Україні бити західною зброєю по території росії.

Як писав "Ми-Україна" раніше,  президент Володимир Зеленський, перебуваючи 28 травня з офіційним візитом у Брюселлі, підписав двосторонню безпекову угоду з премʼєр-міністром Бельгії Александром де Кроо. Згідно з документом, вже у 2024 році бельгійська сторона передасть Києву не менше 977 мільйонів євро військової допомоги.

Головне