Швеція інвестує півмільярда крон в енергобезпеку України: кошти підуть на газові турбіни

Швеція інвестує півмільярда крон в енергобезпеку України: кошти підуть на газові турбіни

Швеція оголосила про виділення ще 500 млн крон (43,7 млн євро) на підтримку опалення та електропостачання в Україні. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. 

"Ця інвестиція стане найбільшим внеском Швеції в енергопостачання України на додачу до фінансування та обладнання, які передаються на двосторонній основі та у партнерстві з іншими союзниками", - зауважив він.

Ці кошти планується використати для введення в експлуатацію двох газових турбін для виробництва електроенергії. За попередніми розрахунками, ця генерація зможе забезпечити електроенергією 185 000 осіб у житловому секторі, а також покрити потреби закладів охорони здоров'я. Проєкт розробляється з урахуванням мінімізації наслідків можливих російських атак, а запуск генерації очікується вже у 2025 році.

Координацією проєкту займатиметься Шведське національне агентство з міжнародного розвитку та співробітництва. Передбачається також участь інших міжнародних фінансових установ.

Гетманцев підкреслив, що Швеція демонструє послідовне лідерство у підтримці України з початку повномасштабної війни. За 2022-2023 роки загальна сума шведської допомоги Україні перевищила 30 мільярдів крон (близько 2,6 млрд євро), з яких приблизно 23 мільярди крон (2 млрд євро) становила військова допомога, а понад 7 млрд крон (600 млн євро) - допомога для розвитку та фінансова підтримка.

В цілому за період з 2022 по 2026 роки обсяги допомоги Україні від Швеції складе щонайменше понад 9 млрд євро.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Литва виділить 10 млн євро на закупівлю українських ракет-дронів "Паляниця"

 

 

Головне