"Шаг" замість "копійки": в НБУ хочуть змінити назву українських розмінних монет

Національний банк України планує змінити назву дрібних монет з "копійка" на "шаг" для відновлення історичної справедливості, дерусифікації та повернення до національних традицій.

Про це повідомляє НБУ.

"Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як "копійка" фактично є символом московської окупації", - заявив голова НБУ Андрій Пишний.

На його думку, настав час відновити справедливість і позбутися будь-якого зв'язку з московським впливом у нашій грошовій системі.

"Ми маємо своє, питомо українське, слово для визначення дрібних монет – це слово "шаг", - додав Пишний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривні 28 років: як проходила грошова реформа та які випробування переживала нацвалюта

Навіщо змінювати назви монет

 

  • Відродження назви "шаг" поверне українським монетам власну ідентичність.

Назва "шаг" має давнє українське походження і використовувалася на території України ще з XVI-XVII століть. Під час Української революції 1917–1921 років у грошовий обіг було введено знаки з назвою “шаг”. Це рішення обґрунтоване історичною та мовною традицією України.

  • Грошовий обіг України очиститься від російського впливу.

Назва "копійка" має московське, імперське походження, і в умовах агресії росії заміна на "шаги" є важливим кроком.

  • Зміна назви монет сприятиме дерусифікації та деколонізації.

Декомунізація, дерусифікація та деколонізація України активно тривають, і очищення від російських нашарувань є обов’язком державних інституцій.

  • Вдалий час для відновлення національних традицій у грошовому обігу.

Більшість українців пишаються своєю історією, мовою та національною валютою, і гроші є важливим символом державності.

Що потрібно зробити для заміни та як це вплине на економіку

 

Національний банк України підготував пропозиції щодо змін у законодавстві, що включають:

  • коригування статті 32 Закону України "Про Національний банк України";
  • скасування постанов від 1992 та 1991 років, що стосуються розмінної монети;
  • зміни в закони "Про пенсійне забезпечення", "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" та в Податковий кодекс для узгодження термінології.

Зокрема, планується:

  • встановлення співвідношення між "копійкою" та "шагом" як 1:1;
  • розробка дизайну, порядку введення в обіг "шагів" та вилучення "копійок".

Після узгодження з іншими держорганами, законопроєкти буде направлено на розгляд до Верховної Ради. Якщо вони будуть прийняті, Нацбанк зможе розпочати карбування та введення в обіг монет "шаг". Водночас копійки залишаться в обігу паралельно з шагами, тому українцям не доведеться обмінювати копійки на шаги. Це дозволить уникнути додаткових витрат.

"Поступове введення в обіг монет, номінованих у шагах, у межах планового випуску не вплине на інфляцію, оскільки не передбачається збільшення обсягів готівкових грошей в економіці", - додали в НБУ.

Історична довідка.

Центральна Рада 1 березня 1918 року ухвалила закон про введення нової грошової одиниці — гривні, яка поділялася на 100 шагів і дорівнювала половині карбованця. Спочатку шаги використовували як поштові марки, але згодом, через нестачу дрібної монети, згідно із законом УНР від 18 квітня 1918 року, вони стали виконувати функції одночасно марок і грошей.

Гетьман Павло Скоропадський, прийшовши до влади у квітні 1918 року, відновив карбованець як основну грошову одиницю, яка поділялася на 200 шагів. Гроші були в обігу до березня 1919 року, коли радянська влада їх скасувала.

У 1992 році були спроби карбувати пробні монети номіналом "один шаг" та "п'ятдесят шагів", але ця назва так і не була затверджена. Вже тоді велися суперечки щодо назви розмінної монети, оскільки "копійка" має російське походження і не підходить для незалежної України.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у ліцеях безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання МВС розпочався навчальний рік.

Головне