Розслідування Bloomberg розкрило, хто страхує російські нафтові танкери

Розслідування Bloomberg розкрило, хто страхує російські нафтові танкери

Дослідники розкрили несподівані деталі таємничого світу страхування російських танкерів від екологічних ризиків в умовах санкцій. Розслідуванням займались Bloomberg та некомерційна організація Danwatch.

Вони встановили, що хоча частина танкерів все ще користується послугами західних страхових компаній, все більше власників звертаються до вітчизняних провайдерів, яких, своєю чергою, підтримує підсанкційний російський державний перестраховик (РНПК). Більше того, з'явилися страховики з несподіваних країн - Камеруну та Киргизстану.

Естонія, яка цьогоріч влітку перевірила близько 150 нафтових танкерів рф, виявила, що чверть з них мала страхове покриття від російських фірм. Водночас насправді ця частка може бути значно більшою, оскільки багато суден уникають перевірок або проходять поза зоною досяжності.

РНПК, як свідчать документи, підтримує одразу три компанії з московською пропискою, що страхують танкери від розливів та зіткнень у Данській та Турецькій протоках. 

Західні країни стурбовані ненадійність страхування у разі серйозних інцидентів, особливо якщо вони стануться біля берегів "недружніх" країн. Це пояснбється тим, що РНПК перебуває під санкціями ЄС, США та Британії.

"Це не лише наша проблема, а міжнародна. Тому нам потрібно знайти спільне рішення, яке буде працювати на практиці та відповідатиме законам", - сказав міністр економіки Данії Мортен Бодсков.

Страховики з клубу країн "Великої сімки" можуть страхувати російську нафту лише за однієї умови. Їм потрібен письмовий доказ, що нафту купують не дорожче "цінової стелі", встановленої G7 та державами-партнерками - наразі це 60 доларів за барель.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Сполучені Штати обіцяють надалі "закручувати гайки" російському ЗПГ, щоб скоротити фінансові можливості Кремля для ведення війни в Україні. 

Головне