росія програла: Євросуд підтвердив законність блокування активів рф на €70 млрд

росія програла: Євросуд підтвердив законність блокування активів рф на €70 млрд

Європейський суд відхилив апеляцію російського Національного розрахункового депозитарію (НРД) щодо скасування санкцій ЄС, накладених у 2022 році. Ці санкції були введені через роль НРД у фінансуванні російського вторгнення в Україну. 

Як пише Bloomberg, судді ЄС постановили, що НРД "не зміг довести", що Євросоюз помилився, визначивши його як "системно важливий фінансовий інститут, що відіграє суттєву роль у функціонуванні фінансової системи рф". Це рішення ще може бути оскаржене у вищій судовій інстанції ЄС.

Як відомо, близько 70 млрд євро (еквівалентно 77,3млрд доларів) активів НРД залишаються замороженими в бельгійській кліринговій палаті Euroclear. Хоча ці кошти наразі не використовуються для підтримки України, рішення суду може відкрити шлях для їх потенційного використання в майбутньому, подібно до того, як ЄС вже робить з активами російського Центробанку.

В цілому, за даними видання, Euroclear утримує 173 мільярди євро, пов'язаних із російськими активами під санкціями, включаючи заморожені активи Центробанку рф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Швейцарії відмовилися перерахувати Україні доходи від заморожених активів рф, - ЗМІ

Як писав "Ми-Україна", раніше цього місяця АРМА стягнула рекордні 2,6 млрд грн з рахунків онлайн-казино, які мають зв’язки з російським бізнесом і капіталом. Таким чином, загальний обсяг арештованих активів в управлінні Агентства досягнув суми у майже 10 млрд грн. 

Головне