Пишний назвав головну задачу НБУ під час війни

Пишний назвав головну задачу НБУ під час війни

Національний банк України вважає пріоритетною задачею забезпечення стабільного курсу гривні.

Про це заявив голова Нацбанку Андрій Пишний під час брифінгу 14 вересня.

"Я хочу нагадати, що ми не знаходимося в режимі інфляційного таргетування. Ми до нього прямуємо, і це частина нашої стратегії. Разом з тим, для Національного банку ключовим показником ефективності і головною ціллю наразі є забезпечення курсової стабільності і стійкості", - розповів він.

Пишний додав, що НБУ хоче розпочати валютну лібералізацію та повернутися до більш гнучкого курсу гривні до долара та інфляційного таргетування.

Варто нагадати, що правління Національного банку знизило облікову ставку з 22% до 20%. Також регулятор суттєво скоротив показник частки залишків депозитів фізосіб, від якого залежать ліміти вкладень банків у депозитні сертифікати.

"Подальше сповільнення інфляції та спроможність НБУ забезпечувати курсову стійкість дають змогу продовжити цикл зниження ставки за збереження достатньої привабливості гривневих заощаджень", – повідомив Пишний.

За словами голови НБУ, інфляція у річному вимірі станом на серпень сповільнилася до 8,6%. Через збільшення пропозиції на харчові продукти цінова динаміка стала ліпшою, аніж прогнозував регулятор у липні. Хороші врожаї в Україні посприяли здешевшанню круп, борошна, деяких фруктів та овочів.

Він додав, що потенціал швидкого сповільнення інфляції майже вичерпано. Водночас загальна тенденція до її зниження зберігатиметься.

Як  повідомляв "Ми-Україна" раніше, експертка пояснила, чому росія пішла на зближення з КНДР.

Головне