Повторне попередження: Мінфін США знову нагадав Конгресу про ризик дефолту 1 червня

Повторне попередження: Мінфін США знову нагадав Конгресу про ризик дефолту 1 червня

Очільниця американського Мінфіну Джанет Єллен підтвердила, що над США навис ризик дефолту 1 червня. Повторне попередження про це вона надіслала керівництву Конгресу США.

Як пише Reuters, цей крок посилює тиск на республіканців у Конгресі та адміністрацію президента США Джо Байдена, щоб ті якомога швидше дійшли згоди щодо стелі держборгу.

"Ми, як і раніше, вважаємо, що Міністерство фінансів, швидше за все, виявиться не в змозі задовольняти всі зобов'язання уряду, якщо Конгрес не вживе заходів щодо підвищення або припинення дії стелі держборгу на початок червня і потенційно до 1 червня", - вказано у листі.

Фактична дата, коли у Мінфіну США вичерпаються "надзвичайні заходи", може бути на кілька днів чи тижнів пізніше, ніж ці оцінки, вказала Єллен. Водночас у попередньому зверненні до Конгресу вона не говорила про дні, а лише про "кілька тижнів".

Як відомо, очільниця американського відомства неодноразово попереджала владу про те, що неспроможність Конгресу підвищити ліміт держборгу у розмірі 31,4 трлн доларів може спровокувати "конституційну кризу" та спричинити "економічну та фінансову катастрофу" як для Сполучених Штатів, так і для світової економіки.

Нагадаємо, перше попередження Єллен скерувала до Конгресу 1 травня. У її листі зазначалось, що США доведеться оголошувати дефолт за боргами вже 1 червня якщо до того Конгрес не підніме стелю держборгу США або не призупинить його дію.

Більше про те, як ситуація у США відіб'ється на нашій країні читайте у блозі інвестиційного банкіра Сергія Фурси для "Ми-Україна" "США на межі дефолту: як це вплине на Україну".

Головне