Бензин здорожчає на 10 грн, дизель - на вісім: Куюн про наслідки повернення акцизу та ПДВ

Бензин здорожчає на 10 грн, дизель - на вісім: Куюн про наслідки повернення акцизу та ПДВ

Вже за декілька місяців в Україні знову повернуть довоєнні ставки ПДВ та акцизу на пальне. Про те, як зміниться ціна на бензин та дизель внаслідок такого рішення в ефірі "Ми-Україна" розповів директор "Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

"Що буде до 1 липня, коли поновлять податки, зараз важко спрогнозувати. Але якщо просто брати лінійно те зростання податків, яке планується, то ціна на бензин зросте більш як на 10 грн, ціна на дизель - десь до 8 грн за літр. Скраплений газ здорожчає найменше - десь до 3 грн за літр", - зазначив він.

Експерт також додав, що неостанню роль у процесі ціноутворення відіграють світові ціни на нафту.

"Зараз ми всі дивимося на те, якими будуть ціни на нафту та нафтопродукти після рішення окремих нафтовидобувних країн скоротити видобуток. Сьогодні ціна вже стрибнула на 8% до 80 доларів за барель", - зазначив він.

Куюн висловив великий сумнів у тому, що повернення повної ставки податку минеться непомітним.

"Особливо щодо бензину - там нас очікує двократне зростання акцизу з поточних 100 євро за 1000 літрів до 213 євро, які були до війни. По дизпальному зі 100 євро до 139 євро і, відповідно, ще плюс ПДВ. Тому на бензині буде дуже відчутний буде стрибок", - наголосив він.

Як відомо, Саудівська Аравія та інші нафтодобувні країни, які є членами ОПЕК+, напередодні, 2 квітня, оголосили про скорочення видобутку нафти приблизно на 1,16 млн барелів на добу. Таке рішення може підштовхнути ціну на "чорне золото" на щонайменше 10 доларів, пише Reuters.

Як писав "Ми-Україна" раніше, ЄК думає щодо того, аби рекомендувати країнам-членам європейського блоку розпочати переговори з Україною та Молдовою про вступ у ЄС.

Головне