Понад 9 ГВт втрачено, 18 ГВт окуповано: енергосистема пережила вже понад 1020 атак рф

Понад 9 ГВт втрачено, 18 ГВт окуповано: енергосистема пережила вже понад 1020 атак рф

За останні два роки - у період з жовтня 2022 року по вересень 2024 року - українська енергосистема пережила 1024 атак росіян. Відповідні дані навів голова Міненерго Герман Галущенко під час міжнародної конференції "Об'єднані заради справедливості". 

За його словами, загальні втрати генеруючих потужностей України внаслідок атак, що розпочалися 22 березня цього року, перевищили 9 ГВт. Крім того, 18 ГВт генерації, включаючи ГЕС, ТЕС та Запорізьку АЕС - найбільшу в Європі атомну станцію, перебувають під окупацією.

"Немає жодного місця, жодного регіону, жодного виду енергетичної інфраструктури, яку б не вразили під час цих атак", - підкреслив Галущенко.

Окремо міністр зупинився на російські атаці 26 серпня цього року, коли агресор застосував 236 дронів і ракет різного типу. Того дня ворог вперше використавши балістичні ракети для ударів по підстанціях. Наслідком цієї атаки стало термінове відключення близько 4 мільйонів українців від електропостачання. 

"Це безпосередньо вплинуло на 12 регіонів України, і нам знадобилося приблизно 13 днів, щоб повністю відновити електропостачання", - зазначив Галущенко.

Голова Міненерго наголосив, що такі дії країни-агресорки спрямовані на завдання прямої шкоди цивільному населенню України, що є грубим порушенням міжнародного права та Статуту ООН. Більше того, атаки на підстанції, критично важливі для роботи АЕС, становлять загрозу ядерній безпеці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МАГАТЕ заявили про недопустимість перезапуску ЗАЕС до завершення війни

Як писав "Ми-Україна" раніше, 12 вересня росіяни атакували дронами-камікадзе Конотоп на Сумщині, ворог цілив по об'єктах енергетики та цивільної інфраструктури. В результаті атаки 14 осіб постраждали, місто залишилось без світла - енергетики першочергово намагаються забезпечити електрикою лікарні та на водоканал.

Головне