"Пивна" сварка між Замбією та Конго паралізувала експорту міді з регіону

Торговельна суперечка між Замбією та Демократичною Республікою Конго (ДРК) досягла критичної точки, спричинивши закриття кордону та загрожуючи експорту міді з регіону. Міждержавний конфлікт, як пише Bloomberg, розгорівся навколо заборони на імпорт пива та інших напоїв з Замбії до Конго.

Міністр торгівлі, промисловості та підприємництва Замбії Чіпока Муленга оголосив про заплановану зустріч з конголезькими колегами у місті Лубумбаші. Метою переговорів є врегулювання ситуації, що виникла після введення Конго заборони на імпорт пива, безалкогольних напоїв та лайма з Замбії майже два тижні тому.

Закриття кордону, ініційоване Замбією, було викликане міркуваннями безпеки після спалаху протестів у Конго.

"Йшлося не про торгівлю, а про безпеку. Вантажівки були пошкоджені, водіїв побили", - пояснив Муленга. 

Ситуація особливо критична для експорту міді з ДРК, яка є другим найбільшим виробником цього металу у світі. Майже вся мідь з Конго, видобуток якої минулого року перевищив 2,8 млн тонн, зазвичай транспортується через Замбію до регіональних портів. Закриття кордону призвело до утворення багатокілометрових черг вантажівок на головному прикордонному переході Касумбалеса.

Напруження на кордоні не є новим явищем. Водії вантажівок неодноразово скаржилися на утиски з боку корумпованих чиновників на конголезькій стороні та відсутність безпеки. У вересні 2022 року подібна ситуація вже призводила до блокування руху на кілька днів.

Видання зазначає, що якщо уряди двох країн зможуть досягти згоди, прикордонні переходи можуть відновити роботу протягом кількох годин. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого тижня голова українського МЗС Дмитро Кулеба повідомив про новий етап у відносинах України із Замбією.

Головне