Підласа: Ембарго на експорт нафти і нафтопродуктів дуже сильно вдарило по економіці рф

Підласа: Ембарго на експорт нафти і нафтопродуктів дуже сильно вдарило по економіці рф

Запроваджені проти росії санкції дуже сильно вдарили по бюджету країни цього року. На цьому в ефірі телеканалу "Ми-Україна" наголосила народна депутатка, голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа.

"Дефіцит федерального бюджету російської федерації за два місяці майже сягнув річного плану. Вони планують на рік 38 млрд доларів дефіциту, а по факту за два місяці отримали 34 млрд доларів. В першу чергу це через нафтогазові доходи. Скорочення нафтогазових доходів через санкції, які запрацювали з початку грудня на нафту і на початку лютого на нафтопродукти, має дуже великий вплив на економіку російської федерації. Тому що вони довгий час в 2022 році були на плаву попри те, що Захід почав накладати санкції в березні, в квітні 2022 року. Але вони не мали такого значного впливу, як обмеження на експорт нафти і нафтопродуктів. Ви знаєте, що діє зараз ембарго на експорт нафти і нафтопродуктів до ЄС, і так само діє обмеження ціни на продаж нафти і нафтопродуктів у треті країни. Це спричиняє величезний дефіцит", - зазначила Підласа.

Також вона додала, що запровадження цього ембарго змусило російську владу збільшувати податки, щоб наповнити бюджет.

"Це настільки для них велика проблема, що російська дума ухвалила закон, що тепер нафтові експортери будуть платити податки не від реальної ціни експорту російської нафти, а так, ніби вона коштує 60 доларів. Ну тому що бюджет порахований з розрахунку на те, що російська нафта марки Urals буде коштувати 60-70 доларів. І якщо вона стільки не коштує, тому треба зібрати більше податків", - розповіла голова бюджетного комітету.

Вона наголосила, що в Україні задоволені темпами падіння російської федерації.

"Хоча ми бачимо, що ще є можливість вдарити санкціями по атомній енергетиці, по газу, який експортує російська федерація, по діамантах, які вони експортують до Європи, по металургійній промисловості. Тобто ще робота є в українських дипломатів та українського уряду", - наголосила Роксолана Підласа.

Головне