Перший транш з росактивів на зброю Україні ЄС скерує на початку серпня, - Боррель

Перший транш з росактивів на зброю Україні ЄС скерує на початку серпня, - Боррель

Європейський Союз у серпні планує отримати перший транш у розмірі 1,4 мільярда євро з заморожених російських активів, які будуть використані для закупівель зброї Україні.

Про це повідомив високий представник Євросоюзу з зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками засідання міністрів закордонних справ країн ЄС у Брюсселі, передає "Європейська правда".

Він повідомив, що на засіданні проінформував міністрів про прогрес щодо першого траншу в 1,4 мільярда євро.

Він уточнив, що ці кошти "ймовірно, будуть перераховані на початку серпня – наступного тижня". Раніше планувалося, що кошти будуть надані в липні.

Боррель зазначив, що ці кошти будуть спрямовані на закупівлю пріоритетного військового обладнання для України, включаючи засоби протиповітряної оборони, артилерійські снаряди та озброєння від українських виробників.

"Таким чином, ми не лише надаватимемо військову підтримку Україні, а і підтримуватимемо її зсередини. Це, безумовно, є найлогічнішим та найефективнішим шляхом, яким ми можемо піти", – підсумував Боррель.

Нагадаємо, в Чехії анонсували передачу Україні 100 000 боєприпасів до кінця серпня. До ініціативи приєдналися 18 країн, з яких 15 вже виконали свої зобов'язання та зробили внески. Це дозволяє забезпечити постачання 500 000 боєприпасів в Україну до кінця року.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Байден зробив заяву щодо свого перебування на посаді президента США.

Головне