Перехід з "копійки" на "шаг": в НБУ озвучили, чого це коштуватиме держбюджету

Перехід з

Можлива заміна назви "копійка" на "шаг" у монетах не потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету і не вплине на інфляцію. На цьому в інтерв'ю LIGA.net розповів голова Нацбанку Андрій Пишний. 

Він повідомив, що на наступний рік заплановано карбування близько 20 мільйонів монет номіналом 50 копійок для заміни тих, що вже в обігу. У разі ухвалення відповідного рішення, ці монети будуть викарбувані як "50 шагів". З технологічного боку Україна до цього також готова, запевнив Пишний.

Голова НБУ наголосив на тому, що така зміна не матиме впливу і на інфляцію.

"На інфляцію це жодним чином не вплине, адже ми не збільшуємо грошову масу в обігу. Зараз в обігу перебуває близько 1 мільярда 350 мільйонів розмінних монет номіналом 50 копійок, тому карбування 20 мільйонів штук на заміну частини з них аж ніяк не вплине на грошовий обіг. Не планується також вилучення копійок з обігу! Підкреслю, здавати чи міняти громадянам нічого не потрібно", - пояснив він. 

Випуск нових монет і вилучення "копійок" здійснюватиметься не одразу,а поступово. Монети старого зразка "ходитимуть" ще кілька років.

Пишний розповів, що у разі якщо парламент підтримає ініціативу НБУ цьогоріч, то перші "шаги" можуть з'явитися в обігу вже в першому півріччі 2025 року. Щодо можливої деномінації, він зазначив, що це питання постійно аналізується, але наразі такого рішення немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривні 28 років: як проходила грошова реформа та які випробування переживала нацвалюта

Як писав "Ми-Україна" раніше, про ініціативу запровадити в Україні "шаги" замість "копійок" НБУ повідомив 2 вересня.
 

Головне