Новий тариф на світло: в Держенергонагляді розповіли, чи можна було уникнути підвищення ціни

Новий тариф на світло: в Держенергонагляді розповіли, чи можна було уникнути підвищення ціни

Підвищення тарифів на електроенергію було неминучим, і новий тариф є результатом компромісу та ретельних розрахунків. Метою було знайти оптимальний баланс, який дозволить залучити необхідні ресурси для відновлення електричних мереж, стимулювати економне споживання електроенергії та водночас не створювати надмірного навантаження на споживачів, розповів в ефірі марафону "Єдині новини" голова Держенергонагляду Руслан Слободян.

"Це компромісний рівень тарифу, дуже довго проводилися розрахунки - боротьба йшла за кожну копійку, як знайти отой оптимальний баланс, який дозволить залучити достатні ресурси, які зараз дуже потрібні для відновлення електричних мереж. При цьому, щоб ще і стимулювалося певною мірою економне споживання електроенергії і водночас, щоб не створювати надмірного навантаження на споживачів", - зазначив він. 

Посадовець наголосив, що реальна собівартість однієї кіловат-години електроенергії становить приблизно 7 грн 50 коп., тоді як попередній тариф, який діяв до 1 червня (2 грн 64 коп.), покривав лише близько 35% від цієї вартості. 

"Це створювало досить серйозну фінансову проблему для підприємств енергетики, з якою ще можна було співіснувати до масштабних атак на енергетику, але в нинішніх умовах, коли регулярно здійснюються атаки, виникла додаткова потреба у фінансовому ресурсі і однієї лиш міжнародної фінансової допомоги , яка залучається для відновлення уже не вистачало. Тому було прийнято рішення зафіксувати новий тариф на рівні 60% від собівартості, це досі не є ринковою ціною е/е", - зауважив Слободян. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, 31 травня Кабінет міністрів затвердив проєкт рішення про збільшення цін на електроенергію. Відповідно до рішення українського уряду, новий тариф почне діяти уже з 1 червня 2024 року. Документ передбачає встановлення єдиної фіксованої ціни на електроенергію для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год до 30 квітня 2025 року.

Головне