Норвегія виділить $9,5 млн на евакуацію в Європу тяжко поранених українців

Норвегія виділить $9,5 млн на евакуацію в Європу тяжко поранених українців

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що уряд виділить 100 мільйонів крон (близько 9,5 мільйонів доларів) на продовження місії з евакуації тяжкопоранених українців для їхнього лікування в Європі.

Про це повідомляє видання VG.

Програма передбачає використання спеціально обладнаного літака. Стьоре підкреслив, що ця ініціатива є критично важливою для порятунку важкопоранених українців. Хоча угода між Норвегією та ЄС мала закінчитися в листопаді, переобладнаний літак SAS, що діє з серпня 2022 року, продовжить свою місію до квітня наступного року.

"У нас є літак і екіпаж, які мають велике міжнародне визнання, щоб ми могли виконувати цю роботу", - сказав він.

Стьоре також додав, що цей літак здійснив транспортування майже половини всіх евакуйованих важкохворих українців - загалом 1931 особу. Більшість із них – пацієнти з онкологічними захворюваннями, серйозними травмами та бойовими пораненнями.

Пацієнтів спочатку перевозять до Польщі, звідки їх доставляють до лікарень у різних країнах Європи. Близько 400 із них пройшли лікування у Норвегії.

Нагадаємо, на початку місяця країна виділала 53 мільйони доларів на дрони та ППО для України. Пожертва є результатом співпраці Великої Британії, Нідерландів, Литви та Норвегії.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, Боррель заявив, що росія намагається знищити енергетичну інфраструктуру України напередодні зими, тому західні країни мають активізувати підтримку Києва засобами протиповітряної оборони.

Головне